Η Γαύδος είναι το ακροσύνορο της Ευρώπης, το μικρό νησάκι στα νότια των Χανίων με το ξακουστό όνομα και τις παραμυθένιες παραλίες. Μπορεί ένα άγονο νησί, ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική να διαθέτει τέτοιες ομορφιές, που καταφέρνουν και προσελκύουν το ενδιαφέρον όλου του κόσμου; Αν και καλύτερα να το επισκεφθείτε μόνοι σας για να το ζήσετε, όλες οι γνώμες συμφωνούν πως «ναι».
Η ατμόσφαιρα του νησιού, η γνώση πως είσαι «εσύ και η θάλασσα», δημιουργούν το μύθο, που κάνει τις αμμώδεις παραλίες, με την ξανθιά, ολόχρυση άμμο, τόσο ψιλή και απαλή σαν πούδρα, τους αιωνόβιους κέδρους και τα καθάρια, γαλαζοπράσινα νερά μοναδικά. Καμία σύμβαση δεν σε δεσμεύει στον «ιερό τόπο»: ο άνθρωπος είναι εδώ ελεύθερος, στην παρθένα φύση, στο νερό, στη ζωή…
Το καλό με τη Γαύδο είναι φυσικά το κλίμα της, που είναι ζεστό το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, κι έτσι την κάνει προορισμό ιδανικό ακόμα και για Σεπτέμβριο. Ο κόσμος που πλημμυρίζει τις ομορφιές της το καλοκαίρι αποχωρεί για τις πόλεις και το νησί της Καλυψούς, όπως πολλοί πιστεύουν, γίνεται ιδανικής ομορφιάς σκηνικό για τις διακοπές σας!
Αγιάννης: Μια παραλία που θα σας μείνει αξέχαστη, ένα τοπίο που δεν φαντάζεστε πως μπορεί να συναντήσετε στην Ελλάδα. O Άη Γιάννης ή Αγιάννης, όπως τον λένε οι ντόπιοι στη Γαύδο είναι μια απέραντη έκταση με άμμο, κέδρους, αμμοθίνες, αμμόλοφους και καταγάλανη κυματώδη θάλασσα… Οι λέξεις δεν φτάνουν για να μεταφέρουν την αίσθηση του επισκέπτη που αντικρίζει τη μαγεία της φύσης: Δεν είναι τυχαίο πως η παραλία αυτή της Γαύδου έχει ανακηρυχθεί ως η δεύτερη καλύτερη του κόσμου από το Discovery Channel, όχι βέβαια για τις ανέσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει και οι οποίες είναι φυσικά ανύπαρκτες σ’ αυτό το παρθένο τοπίο, αλλά λόγω της περιβαλλοντικής της αξίας. Το κεδρόδασος, τα μικρά και μεγάλα δέντρα του οποίου θα δείτε να ξεφυτρώνουν μέσα στην άμμο, είναι προστατευόμενο και απαγορεύεται να κόψει κανείς και το πιο μικρό κλαδάκι. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι αυτονόητος και από τους εκατοντάδες κατασκηνωτές που θα συναντήσετε εκεί, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται και για γυμνισμό, καθώς ο Αγιάννης αποτελεί σημείο αναφοράς για τους γυμνιστές. Στην παραλία θα φτάσετε με το λεωφορείο του Κ.Τ.Ε.Λ. από το λιμάνι, που όμως θα σας αφήσει σε μια απόσταση από την παραλία, επί του ασφαλτωμένου δρόμου, όπου θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε από τις ταβέρνες και ένα μίνι μάρκετ με όλα τα απαραίτητα. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσετε για περίπου ένα τέταρτο πάνω στην καυτή άμμο, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας αμμόλοφους, ώσπου να αντικρίσετε μπροστά σας την εξωτική παραλία.Σαρακήνικο: Πολλοί συγκρίνουν την ομορφιά της παραλίας του Σαρακήνικου της Γαύδου με εκείνη του Αγιάννη, καθώς είναι βέβαιο πως και αυτή συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του νησιού. Πήρε το όνομά της από τους Σαρακηνούς πειρατές που χρησιμοποιούσαν τον κόλπο ως ορμητήριο και θα την συναντήσετε μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από το λιμάνι της Γαύδου, την Καραβέ. Η κατάξανθη άμμος που εκτείνεται για δεκάδες μέτρα από την ακτή, τα πεντακάθαρα γαλανά νερά, το άγριο τοπίο με αμμόλοφους και κέδρους συνθέτουν έναν πίνακα ζωγραφικής που θα σας υποχρεώσει να σταθείτε να τον θαυμάσετε από μακριά, πριν ακόμα γίνεται μέρος του. Δίπλα από την παραλία θα βρείτε κάποια δωμάτια προς ενοικίαση, ενώ η περιοχή θεωρείται κατάλληλη και για κατασκηνωτές, αφού κοντά υπάρχουν και ταβέρνες και μίνι μάρκετ. Στο Σαρακήνικο μπορείτε να φτάσετε είτε με λεωφορείο από την Καραβέ, είτε με τα πόδια μέσα σε 30 λεπτά.
Τρυπητή: Ποιος δεν θέλει να δει την ομορφιά που κρύβεται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης; H παραλία της Τρυπητής στο νησί της Γαύδου είναι η νοτιότερη ακτής της ηπείρου και αυτό από μόνο του τραβά το ενδιαφέρον. Αν και σε απόσταση μόλις επτά χιλιομέτρων από το λιμάνι, την Καραβέ, θα την βρείτε πάντα ήσυχη. Στο ανατολικό της κομμάτι έχει άμμο, ενώ στο δυτικό, που είναι γνωστό και ως η «μύτη» έχει μεγάλες πέτρες και βότσαλα. Στο ανατολικό τέρμα της παραλίας, στη γωνία του νησιού θα δείτε τις Καμαρέλλες, δηλαδή τις τρεις μεγάλες φυσικές καμάρες, πάνω από τις οποίες βρίσκεται μια τεράστια καρέκλα, γνωστή και ως «ο θρόνος του Οδυσσέα». Μια και φτάσατε ως εδώ, αξίζει να σκαρφαλώσετε και να αγναντέψετε από εκεί την απεραντοσύνη του Λιβυκού Πελάγους, τη θέα που έκανε τον Νόστο του Οδυσσέα στην άκρη, όπως ισχυρίζονται όσοι ταυτίζουν την Γαύδο με την ομηρική Ωγυγία, το νησί της Καλυψούς, όπου πέρασε ο Οδυσσέας επτά χρόνια κατά το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη. Η αλυκή που θα δείτε στην άκρη της Τρυπητής, αλλά και η κοίτη ενός παλιού ξεροπόταμου είναι δύο ακόμα στοιχεία που κάνουν την παραλία αυτή της Γαύδου μοναδική, ενώ το χειμώνα φιλοξενεί πολλά πτηνά, που μεταναστεύουν από την Ευρώπη προς την Αφρική. Στην Τρυπητή μπορείτε να φτάσετε με σκάφος ή με τα πόδια από μονοπάτι που ξεκινάει από τον Κόρφο. Η απόσταση είναι περίπου τρία χιλιόμετρα και η διαδρομή περνάει μέσα από πευκόφυτες εκτάσεις.Πύργος: Ο Πύργος της Γαύδου κρύβει για τους επισκέπτες του δύο υπέροχες αμμουδερές παραλίες οι οποίες είναι δίπλα – δίπλα και αρκετά απομονωμένες γι’ αυτό και τις επιλέγουν οι κατασκηνωτές που θέλουν την ησυχία τους. Ο μεγάλος κόλπος που τις περιβάλλει, με τους αμμόλοφους και τους κέδρους, τις προστατεύει από παντού με απότομους γκρεμούς, έτσι που αν και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα από το λιμάνι στην Καραβέ, ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσετε σε αυτό το μοναδικά άγριο τοπίο με τα σμαραγδένια νερά είναι διά θαλάσσης με σκάφος. Αν δεν χρησιμοποιήσετε βάρκα, θα χρειαστεί να περπατήσετε στο μονοπάτι που ξεκινάει από την Άμπελο και η διάσχισή του διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες.
Ποταμός: Είναι μια από τις παραλίες της Γαύδου που «κοιτάζουν» προς την Κρήτη και την Γαυδοπούλα, καθώς βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Τα κόκκινα βράχια και τα αργιλικά πετρώματα, σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο και την μορφολογία της εξόδου ενός φαραγγιού δίνουν στο τοπίο μια ξεχωριστή πινελιά, που δεν βρίσκει κανείς εύκολα στη Γαύδο. Η πλούσια σε άργιλο, κοκκινωπή άμμος, είναι απολύτως κατάλληλη για λασποθεραπεία: Βρέξτε την, απλώστε την στο σώμα σας και αφεθείτε να χαλαρώσετε κάτω από τον ήλιο, πριν ξεπλυθείτε στο δροσερό νερό της θάλασσας. Τα λίγα δέντρα θα σας προσφέρουν την σκιά τους και θα είναι το καταφύγιό σας αν κατασκηνώσετε εδώ.
Στον Ποταμό θα έρθετε από την Άμπελο είτε ακολουθώντας τον χωματόδρομο (που σταματάει περίπου 500 μέτρα μακριά) είτε ακολουθώντας το μονοπάτι. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου δύο ώρες αλλά θα περάσετε μέσα από τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς της Αμπέλου και της Νεβελί, ενώ η θέα που θα αντικρίσετε προς τον Ποταμό θα σας ανταμείψει για τον κόπο!Λαυρακάς: Περπατώντας από τον Αγιάννη προς τα δυτικά και για περίπου δύο χιλιόμετρα (ή 30 λεπτά), θα βρείτε την παραλία του Λαυρακά με την ξανθή άμμο και τα καταγάλανα νερά . Ο μόνος τρόπος για να την προσεγγίσετε είναι η πεζοπορία, εκτός βέβαια και αν διαθέτετε σκάφος, κι έτσι θεωρείται από τις πιο απομονωμένες της Γαύδου. Πολλοί πιστεύουν ότι το όνομα Λαυρακάς προέρχεται από τα πολλά λαυράκια που ίσως είχε κάποτε η περιοχή. Ωστόσο, φαίνεται ότι το όνομα οφείλεται στη μινωική λέξη «λάβρυς» που είναι το τσεκούρι, ο μινωικός διπλός πέλεκυς. Αν έχετε διάθεση για εξερεύνηση, νότια της παραλίας θα δείτε το ρέμα του Κεδρέ, λείψανα αρχαίων κτισμάτων και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.Καραβές: Αν φτάσετε στη Γαύδο μεσημέρι και το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια βουτιά στα καταγάλανα, δροσερά νερά του Λιβυκού, μην διστάσετε: Δίπλα ακριβώς από το λιμάνι της Γαύδου βρίσκεται η παραλία της Καραβέ, που είναι μικρή, με βότσαλα και βαθιά νερά. Κοντά στην παραλία και το λιμάνι θα βρείτε ταβέρνες αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ η πρόταση για δροσερή βουτιά ισχύει και το αντίστροφο ταξίδι της επιστροφής, αν θελήσετε να πάρετε μαζί σας την καλύτερη «τελευταία ανάμνηση»!
Κόρφος: Δυο χιλιόμετρα από το λιμάνι της Γαύδου βρίσκεται ο Κόρφος, μια ήρεμη παραλία με βαθιά γαλάζια νερά και βοτσαλωτή ακτή. Όπως προδίδει και το όνομά της, η παραλία έχει σχηματιστεί στην «κορυφή» του μικρού κόλπου, όπου θα βρείτε και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου καθώς και με μια πηγή γλυκού νερού, που ρέει εκεί – μια από τις ελάχιστες στο νησί, καθώς το έδαφος της Γαύδου είναι εξαιρετικά άνυδρο.